Platby za odvoz odpadu 2015

11.02.2015 10:32

Platby za odvoz a odstranění komunálního odpadu

Způsob stanovení poplatku za odvoz a odstranění odpadu je v kompetenci každého města či obce. V některých městech je stanoven jako místní poplatek, tj. za každého občana, jinde je cena stanovena jako kompenzace nákladů vynaložených městem na nakládání s odpady, tj. vztahuje se na sběrnou nádobu příslušející k nemovitosti, jako je tomu v Lounech.

Dle obecně závazné vyhlášky města Loun č. 9/2014 musí být nádoba na komunální odpad pořízena ke každé nemovitosti bez ohledu na počet osob v ní žijících. Občané si ovšem můžou podle svých potřebzvolit velikost nádoby i frekvenci vývozu, od čehož se následně odvíjí výše poplatku. Pokud se občané aktivně zapojí do systému třídění odpadu, mohou poplatek za nakládání s komunálním odpadem výrazně snížit.

Názorný příklad: V běžné domácnosti žijí v průměru čtyři členové, kteří v roce 2015 za 120-ti litrovou nádobu vyváženou 1x týdně zaplatí 2.128 Kč vč. DPH. Z tohoto vyplývá, že na jednoho člena vychází poplatek 532 Kč. Pokud svou produkci komunálního odpadu sníží jeho vytříděním a postačí jim vývoz nádoby o stejném objemu ve frekvenci 1x 2 týdny, zde činí cena 1.580 Kč, čemuž odpovídá poplatek 395 Kč na 1 člena domácnosti.

Cena za odvoz a odstranění komunálního odpadu zahrnuje rovněž možnost odevzdání vybraných druhů odpadů ve sběrném dvoře zdarma, či sběrové soboty. Tyto služby si v mnoha jiných městech občané musí hradit sami.

Závěrem je tedy nutno zmínit, že poplatky za komunální odpad se město od města liší, stejně tak se ovšem liší i poskytované služby. K případnému snížení nákladů v budoucnu může přispět každý občan již zmiňovaným aktivním tříděním složek odpadu.

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode